Preben V. Messerschmidt

Preben V. Messerschmidt

Projektdirektør

T: +45 51613363

“Preben har siden 2011 været Service Line Manager og siden 2013 været projektdirektør hos Ramboll Energy’s Power-division. I dag bruger han ca. 40 pct. af sin tid i udlandet, hvor han tilbyder Rambølls viden indenfor biomassefyrede kraft- og kraftvarmeværker.”

Fra beskyttet arbejdsrum til succesrig udebane

”Jeg kan dårligt beskrive den enorme tilfredsstillelse, jeg følte, da det gik op for mig, at mine kompetencer holdt vand, og at jeg ikke blev betragtet som tandbørstesælger med en massevare.” Projektdirektør Preben Messerschmidt har fået hår på konsulentbrystet efter overgangen til ekstern energirådgiver.

Preben Messerschmidt er projektdirektør i Ramboll Energy’s Power-division, hvor han til daglig superviserer biomassefyrede kraftværksprojekter, primært i Danmark, England, Bangladesh og Canada. Derudover fungerer han som Service Line Manager for ”Bioconversion”, hvor han opdriver nye kunder på nye eller etablerede markeder ved at tilbyde Rambølls ekspertise inden for design, drift, vedligeholdelse og optimering af højeffektive biomassefyrede kraft- og kraftvarmeværker.

Med ”Bioconversion” fokuserer Preben på opgaver inden for konvertering af fossilfyrede kraftværker til drift på biomasse, såsom træpiller, flis eller halm, men dækker også opførelse af dedikerede biomassefyrede anlæg samt havnebaserede biomasseterminaler.

Verdensrekord i effektivitet

Helt tilbage i 1995, da Preben arbejdede for DONG Energy (dengang SK-Energi), blev han tilknyttet Avedøreværket blok 2 projektet som ansvarlig for design og opførelse af en lang række anlæg inden for ”kedel”-området og senere i 2001 idriftsættelsesleder for hovedkedlen. I dag er det verdens mest effektive og komplekse anlæg.

Avedøreværket blev idriftsat på naturgas og olie, men er i dag konverteret til biomasse. Anlægget er yderst brændselsfleksibelt og opererer på en bred vifte af brændsler, såsom træpiller, naturgas, svær fyringsolie, halm og kul.

Målet er blandt andre at minimere energispild og CO2-udledning. Et af midlerne til at opnå dette er at producere både el og varme og derved udnytte op til 94 % af energien i brændslet. Varmen bringes da til anvendelse som en del af fjernvarmeforsyningen af Storkøbenhavn. Ældre anlæg, der alene producerer el, udnytter typisk kun ca. 40 % af energien, men også dér udmærker Avedøreværket sig med en el-virkningsgrad på mere end 47 %.

Ifølge Preben er sikkerheden en af de største udfordringer ved en biokonvertering, og Rambøll tilbyder et design, der mindsker risikoen for uheld:

”De store mængder træpiller på et lager skal håndteres helt rigtigt. De må ikke komme i berøring med vand, de indeholder støv og brandfarlige gasser, som kan selvantænde og eksplodere. Vi tilbyder kunderne løsninger, der minimerer risikoen for sådanne hændelser og imødegår problemet, hvis det endelig skulle opstå,” fortæller Preben.

Det engelske gennembrud

Preben fik i 2012 muligheden for, sammen med et par engelske kollegaer, at udvikle Power-divisionens forretningsområde i England. Det var en stor udfordring, som han tog til sig og siden hen har været en succeshistorie, der har fyldt en stor del af hans arbejdsliv. Da Preben rejste til England, var Rambøll ukendt på kraftværksmarkedet derovre, men på to år er UK-afdelingen vokset fra én mand til mere end 20, og Rambøll er i dag blandt de mest anerkendte rådgivere på kraftværksområdet.

For Preben var det en kæmpe omvæltning, fordi han i sin forrige stilling i Dong Energy var vant til at servicere og rådgive sin egen organisation internt. ”Kunden” var hans egen organisation, hvilket formede et slags indforstået og beskyttet arbejdsrum. I Rambøll er kunden ekstern og langt fra givet, hvilket gav helt nye udfordringer:

- Jeg har aldrig tidligere set mig selv som sælger. Pludselig skulle jeg besøge kunder i England og sælge vores kompetencer på et, for mig på det tidspunkt uvant sprog, hvor min viden blev testet hårdt. Jeg kan dårligt beskrive den enorme tilfredsstillelse, jeg følte, da det gik op for mig, at mine kompetencer holdt vand, og at jeg ikke blev betragtet som tandbørstesælger med en massevare. Det var fedt at stå på udebane og faktisk kunne tilbyde en unik viden og ekspertise, som viste sig at være eftertragtet, og det var ekstremt motiverende at få succes uden for det beskyttede arbejdsrum, fortæller Preben og fortsætter:

- Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke kun er min viden, jeg sælger, men hele Rambølls. Når jeg præsenterer vores ydelser, så kunne jeg i princippet altid synge en sang fra de varme lande. Men derefter skal mine kollegaer kunne levere varen, og det er betryggende at vide, at det kan de. Min største drivkraft i det daglige er samarbejdet med kollegaerne og ikke mindst at opleve Rambøll få succes inden for det område, jeg beskæftiger mig med.

Madglad motorcykelentusiast

Preben bor i Haslev med sin kone, og de har været gift i 31 år. Siden 1996 har de haft to plejebørn, en dreng og en pige, som i dag er voksenadopterede og den ene er flyttet hjemmefra. I sin sparsomme fritid nyder Preben at køre ture på sin motorcykel, og i 2009 var han med til at stifte MC-klubben Chopper Club East, hvor 20 mand i dag mødes og nyder køreture sammen i det Sydsjællandske terræn.

- Jeg kører på en ”Harley Lookalike”, en Suzuki Intruder 1500, med fruen på bagsædet. Der er ikke så meget ræs over os længere - det minder mere om en gourmetklub, for vi forsøger altid at ende et sted, hvor vi kan få noget godt at spise, siger Preben med munter mine.

Preben har altid haft en interesse for mekanik; han er uddannet maskiningeniør fra Teknikum i Haslev og er 56 år gammel.

Læs mere om job i energi

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites