I fremtiden bygges højhuse af træ

Træ er bæredygtigt, det vejer det mindre end andre byggematerialer, og så medvirker det til at skabe kortere byggeprocesser.

Kontakt

Ramboll. Gavin White. Image courtesy of Paulina Sobczak Photography

Gavin White

Director
T: +44 7584 632 555

Finn Larsen

Senior Engineer, Fire and Saftey
M: +45 51613714

Af Kristine Barenholdt Bruun, March 2016

Høje bygninger er populære, og verden over betragtes skyskrabere som et symbol på moderne metropoler i fremgang.  

Boligtårnene findes i alle afskygninger og med facader i alle former for polerede materialer. Men ridser man en smule i overfladen, finder man præcis samme typer af stål eller beton, som udgjorde rygraden af de første skyskrabere i starten af 19-tallet i New York og Chicago.

Men det kan et af vores ældste byggematerialer, træ, ændre på. Det oldgamle materiale er nemlig blevet moderne, og årsagen er, at det besidder en masse kvaliteter, som man ikke tidligere har været opmærksom på. Det forklarer Gavin White, der er Direktør for Structural Engineering i Rambøll og en af Europas pionerer inden for brugen af træ i høje byggerier:

”Trækonstruktioner forkorter byggeprocessen, fordi materialet gør det muligt at præfabrikere elementer uden for byggepladsen. Træ er også lettere end andre byggematerialer og kræver derfor mindre fundamenter”, siger han og fortsætter:

”Samtidig gør en række bæredygtighedsfordele det muligt at lave CO2-neutrale strukturer”.

 

Spar store mængder af CO2 med træ

I øjeblikket arbejder Gavin White på det højeste og største CLT projekt i verden. Projektet hedder Dalston Lane – et boligkompleks med 121 beboelsesenheder i London, som vil kræve mere træ end nogen anden bygningsplan i verden og række 33 meter op over gadeplan. Det er en rekord, der især i forhold til klimaet, er meget positiv. Gavin White forklarer hvorfor:

”CLT forstærker mange materielle fordele, især i forhold til bæredygtighed. Samlet set vil Dalston Lane spare 2400 ton kulstof sammenlignet med et tilsvarende byggeri med beton-skelet”.

Hvis man tager med i betragtningen, at træ lagrer kulstof ved at absorbere CO2 fra atmosfæren, det man også kalder `isoleret´ eller `indbefattet´ kulstof, så kan Dalston Lane-strukturen betragtes som et kulstofnegativt byggeri.

”I en verden, hvor bæredygtighed fylder mere og mere, er dette virkelig funktionsdygtige materiale noget, vi bliver nødt til at tage til os”, siger Gavin White.

Træ skaber plads til tættere bebyggelse

En stadigt stigende andel af verdens befolkning flytter til centrale områder i byer, og der er derfor et voksende behov for en fortætning af byerne, da pladsen bliver mindre og mindre. Men i verdens udviklede byer kan tiltagende fortætning føre til store udfordringer, da byerne er afhængige af et væld af undergrundsstrukturer, som understøtter mobiliteten i byen. Det er især her at vægten af træ kan bidrage med værdi til udviklingen:

”Træets lette vægt gør det muligt at bygge til i højden, fordi det minimerer belastningen på undergrundsinfrastrukturen. Det muliggør også nye strukturer, som man tidligere ikke troede kunne lade sig gøre”, forklarer Gavin White.  

Med Londons undergrund passerende under Dalston Lane-byggepladsen var valget af CLT ikke til at komme uden om. Konstruktionens lettere vægt muliggjorde både et mindre fundament og tilførslen af to ekstra etager med beboelse.

Spirende global popularitet

Lidt efter lidt har træ genvundet fodfæste som et populært byggemateriale verden over - fra Asien, til Europa og USA.

Hos Rambøll har træ-eksperter arbejdet med både krydslamineret træ og massive trækonstruktioner i mere end 10 år i lande såsom England, Sverige, Norge og Finland og konstant har det dynamiske materiale skubbet til grænserne for, hvad man troede var muligt.

Trækonstruktionernes renæssance er født ud af en ændret attitude over for høje trækonstruktioner og af pionerer, som har været villige til at undersøge mulighederne helt ned i detaljen.

I Danmark er Finn Larsen, chefingeniør hos Rambøll, del af en researchgruppe med pionerer og videnskabsmænd fra tre universiteter og en række virksomheder, som undersøger brugen af træ i høje bygninger:

”Høje træbygninger er kommet for at blive. Både CLT og massivt træ har en række fordele, blandt andet den lave kulstof-udledning, som passer rigtig godt ind i vores moderne samfund, som efterspørger bæredygtige løsninger og tættere bebyggelse”, forklarer Finn Larsen.

I Danmark har vi endnu det første højhus i træ til gode. Men Finn Larsen håber på at kunne bruge den erfaring, Rambøll har opnået i andre lande, til at inspirere til en større brug af træ i byggerier i Danmark.

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites