Rådhus viser vejen for bæredygtighed

5. november 2018
Selv om antallet af bæredygtige byggerier stiger, og virksomhederne helst vil bygge dem, er det stadig de færreste kunder, der efterspørger dem. En markant undtagelse er Middelfart Kommune, som Rambøll har hjulpet med et rådhus, der både er miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtigt.

Kontakt

Mikkel Hyldig

Afdelingsleder, Bæredygtighed, indeklima og commissioning - Vestdanmark
T: +45 5161 0271

Af Michael Rothenborg 

Den danske byggebranche er så småt ved at opdage den gode økonomi i bæredygtige bygninger. Ifølge nonprofit-organisationen Green Building Council var antallet af tilmeldte byggerier til DGNB-certificering allerede i august 2018 firedoblet sammenlignet med hele 2017. 

Det er i høj grad byggebranchen selv, der skubber på for den udvikling. En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser nemlig, at 60 pct. af medlemsvirksomhederne tænker over og helst vil bygge bæredygtigt. Men kun få af medlemsvirksomheder oplever, at kunderne direkte efterspørger bæredygtige boliger.

En af dem, der går foran, er Middelfart Kommune, der har fået Henning Larsen, 5EByg og Rambøll til at bygge et bæredygtigt rådhus. 

”Vi ser på bæredygtighed i bred forstand: Ikke kun på ting som energiforbrug og materialers belastning, men også handicapvenlighed og åbenhed over for bylivet og omgivelserne generelt”, siger Henrik Mott Frandsen, arbejdsmiljøchef i Middelfart Kommune.

Tænk det ind fra start 

Chefspecialist Gitte Gylling Hammershøj Olesen fra Rambøll understreger, at det er vigtigt at tænke bæredygtighed og livscyklus-tilgangen ind fra begyndelsen, og at ingeniører, arkitekter og andre involverede faggrupper sætter sig sammen tidligt for at optimere et fælles produkt. 

”Når vi arbejder med et bæredygtigt byggeri, har vi en livscyklus-tilgang, hvor vi ser bredt på f.eks. de forskellige materialer. Vi ser bl.a. på CO2-udledningen og andre klima- og miljøspørgsmål, men også på anlægs- og vedligeholdelsesomkostningerne, funktionaliteten, æstetikken og langtidsholdbarheden”, siger Gitte Gylling.   

Det kan måles og vejes 

Henrik Mott Frandsen fra Middelfart Kommune peger på, at ”en meget stor fordel ved DGNB-certificering er, at de konkrete forbedringer kan måles og vejes. 

”Der er ikke tale om bureaukrati og ekstra papirarbejde, det her har haft en klar positiv indvirkning på indeklimaet og det øvrige arbejdsmiljø”, understreger han. 

”Og det samme gælder bundlinjen. Ved at flytte sammen fra flere adresser og til det her bæredygtige hus sparer vi 6,5 millioner kroner årligt på mindre energiforbrug, mindre transport og andre ting”, tilføjer Henrik Mott Frandsen. 

Middelfart Rådhus blev i september 2018 som det første byggeri i Danmark certificeret med DGNB platin + diamant – med Danmarks hidtil højeste score inden for miljømæssige kvaliteter. 

 

Læs mere om projektet her

 

Fakta 

Bæredygtigt byggeri: 

Byggeri står for 40 procent af Danmarks energiforbrug. Også af den årsag er der i de senere år kommet øget fokus på byggeriers bæredygtighed.

DGNB er den mest brugte certificeringsordning i Danmark, og kriterierne stammer oprindelig fra den tyske organisation Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen. 

Et DGNB-byggeri lever op til FN’s oprindelige bæredygtighedskriterier, dvs. at det er bæredygtigt i både miljømæssig, økonomisk og social forstand. 

Det betyder kort, at et byggeri belaster miljøet mindst mulig, at dets samlede økonomi fra opførelse til nedrivning er så god som mulig, og at byggeriet er så godt som muligt at opholde sig i for mennesker. 

 

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites