Rambøll står ved konklusionen i miljøkonsekvensrapporten for etablering af Lynetteholm, at klapningen i det sydlige Øresund ikke medfører en væsentlig påvirkning af vandområdernes tilstand eller hindrer målopfyldelse af vandets økologiske og kemiske tilstand.
Der har været kritik af brugen af et amerikansk studie som baggrund for miljøkonsekvensrapporten. Miljøkonsekvensrapporten bygger imidlertid på mere end det enkelte studie, herunder data fra en række danske infrastrukturprojekter samt flere tekniske baggrundsstudier af de lokale forhold. Rambøll mener dermed fortsat, at det amerikanske studie sammenholdt med den øvrige data, der indgår i vurderingen, kan anvendes ved miljøvurderingen af etableringen af Lynetteholm.
”Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen veletableret praksis for vurdering af næringsstoffrigørelse ved klapning i danske farvande. I vores vurdering indgår derfor et ældre amerikansk studie, som er et konkret videnskabeligt studie af frigivelse af næringsstoffer fra klapning. Resultaterne har vi sammenholdt med data fra en række danske infrastrukturprojekter, blandt andet Storebæltsbroen og Femern Bælt-forbindelsen, hvor det fremgår, at frigivelsen af næringsstoffer er på samme niveau som i det amerikanske studie. I vores miljøvurdering indgår derudover også flere tekniske baggrundsstudier af de lokale forhold i det sydlige Øresund udført af andre førende specialister, herunder specifikke undersøgelser fra DHI, som blev udvalgt af By & Havn til at vurdere virkninger på miljøet ved sedimentspredning ved etablering af Lynetteholm,” siger Stine Gro Jensen, projektdirektør og afdelingsleder for miljøvurdering i Rambøll.
”På den baggrund kan vi konkludere, at den samlede næringsstoffrigivelse fra klapningen i det sydlige Øresund ikke medfører væsentlige negative konsekvenser for havmiljøet,” siger Stine Gro Jensen.
Miljøkonsekvensrapporten har været til grundig gennemgang hos de danske myndigheder, som har godkendt den.