Credit: de Gayardon Bureau & BOGL
Konkurrencen om udformningen af den nye klimapark blev udskrevet sidste forår, og efter næsten trekvart år i først tilbudstravlhed og dernæst venten i spænding, kunne projektteamet lade champagnepropperne springe og borgere og besøgende se frem til et nyt frodigt, indbydende og – ikke mindst – klimasikrende parkområde lige i Ballerup bymidte.
Parken skal etableres på ’Baltorpplænen’, et grønt og lettere slidt areal nær Ballerup station. Området er under omdannelse til en helt ny bydel med boliger og campus- og kulturfunktioner, og når den står færdig, vil parken udgøre en ca. 14.000 m2 stor grøn kile mellem Ballerup Station, Ballerup Centret, NEXT, TEC, Baltoppen LIVE og nye boliger.
Tre store, permanente søer vil give parken en klar identitet som klimapark, samtidig med at de skaber levesteder for en lang række planter og dyr, der er afhængige af permanent vand. Topografien og regnvandsopsamlingen er designet, så der også ved mindre regnvandshændelser opstår et spændende vandlandskab med flere mindre vandhuller. Disse vandhuller vil opstå mellem træer og små bakker, når lavningerne fyldes, og det vil danne et spektakulært, hvor vandspejlene ændrer sig efter nedbørsmængden.
Jens Linnet, kreativ direktør og partner i BOGL, glæder sig til igen at tegne et projekt, der kombinerer regnvand og rekreation:
”Det er fantastisk, at vi igen skal bruge landskabet til at klimatilpasse en by. Det bliver spændende at tegne en park til Ballerup, der både løser behovet for regnvandshåndtering, øger biodiversiteten og bruger naturen til at skabe sociale samlingssteder. Parker og klimatilpasning er to af vores kerneområder, og vi har vigtige erfaringer med fra Remiseparken, Kulbaneparken og Folkeparken i Odder, som vi glæder os til at bruge her.”
Borgmester i Ballerup Kommune, Jesper Würtzen, udtaler om parken:
– Lige fra vi begyndte at planlægge den nye bydel på Baltorpplænen, har det været vores ambition at få en klimapark, der kan udgøre et grønt samlingspunkt i bydelen. Det er vigtigt for os, at håndtering af regnvand og højnelse af biodiversiteten kombineres med rekreative kvaliteter. Det tror jeg på, at vi får med BOGLs projekt. Jeg ser frem til at kunne træde ind i den nye park, og det håber jeg også, at alle borgerne gør.
Klimaparken forventes at stå klar i ultimo 2025.
Credit: de Gayardon Bureau & BOGL