Af Joakim Hollenbo Westergaard og Johanne Urup, Rambøll
Fremtidens klimaændringer betyder, at de nuværende kloakker i fremtiden ikke kan holde skansen. Forsyningerne står over for at skulle opgradere størstedelen af deres kloakledninger over de næste årtier, medmindre at de reducerer de regnvandsmængder, der ledes til afløbssystemerne.
Frakobling og nedsivning af regnvand er derfor blevet et vigtigt virkemiddel i mange forsyninger. Men før vi nedsiver regnvand i blinde, skal vi sikre os en fremtidssikret nedsivning af regnvand.
Risiko for stigende grundvandsspejl
Når vi pludselig frakobler regnvand og nedsiver det i områder, hvor vi i dag leder store dele af regnvandet til kloakken, ændrer vi på vandbalancen. De øgede nedbørsmængder, der nedsives, kan resultere i stigende grundvandsspejl. Om grundvandsspejlet vil stige, afhænger af den lokale geologi og grundvandsmagasinernes opbygning.Når vi vælger at nedsive i et område, skal vi derfor sikre os, at grundvandsspejlet ikke stiger til et niveau, hvor nedsivning ikke er mulig i fremtiden pga. klimaændringer og øget nedsivning.
Samtidig ønsker vi at placere nedsivningsanlæggene lokalt, dér hvor nedsivningsevnen er bedst. Det betyder, at nedsivningsanlæggene skal være så små som muligt eller etableres med størst mulige indbyggede sikkerhed. Det giver fordele både på anlægs- og driftsudgifter og i forhold til klimasikring af området.
Gladsaxe er på forkant
Gladsaxe Kommune er én af de kommuner, der har været på forkant med at tænke hele vejen rundt i nedsivningsøjemed. Det skyldes blandt andet, at kommunens incitamentsordning til LAR (Lokal Afledning af Regnvand) viste sig så succesfuld, at den på et tidspunkt var medvirkende til, at grundvandsspejlet flere steder i kommunen stod for højt.På den baggrund bidrog blandt andre Rambøll med at etablere en detaljeret hydrologisk model og gennemgå de geologiske og forureningsmæssige forhold. Ved at gennemføre forskellige scenarier med den hydrologiske model har det være muligt at undersøge effekten af forskellige nedsivnings- og afkoblingsscenarier og at inkludere effekten af de fremtidige klimaændringer på grundvandsstanden. Disse undersøgelser er mundet ud i et kort, hvor viden fra de forskellige undersøgelser er koblet sammen til et overbliksbillede af, hvorledes nedsivningsmulighederne er i kommunen. Kortet gør det muligt at identificere områder, hvor det giver bedst mening at nedsive regnvand eller hvor der i stedet bør vælges metoder med en høj grad af fordampning.
På baggrund af udfordringerne med forhøjet grundvandsspejl forholder kommunen sig nu meget nøje til denne risiko, når den udsteder nye tilladelser til nedsivning af regnvand. Og for at beskytte grundvandet mest muligt stiller kommunen også vilkår i nedsivningstilladelser til kvaliteten af det vand, der nedsives, og sætter i nogle tilfælde også vilkår om monitering af vandkvalitet og vandspejl i forhold til nedsivningsanlægget.
Desuden kortlægger Gladsaxe Kommune løbende kloridindholdet i grundvandet. Denne viden er med til at klarlægge, om og hvor en øget nedsivning af vand med vejsalt potentielt kan true grundvandets kvalitet. Denne viden skal bruges i forbindelse med udarbejdelsen af retningslinjer for nedsivning af vand fra veje og parkeringspladser og til fremtidig kontrol af, om de respektive LAR-løsninger øger grundvandets kloridindhold utilsigtet.