Harpa Koncert- og konferencecenter bygget udelukkende via digitale 3D modeller

Harpa Concert and Conference Center

Harpa Concert and Conference Center

Kontakt

Hans Exner

Hans Exner

Chefrådgiver
T: +45 5161 6558
Hans Exner

Hans Exner

Chefrådgiver
T: +45 5161 6558
Geert Stryg

Geert Stryg

Projektdirektør
T: +45 5161 6671

Nyt koncerthus i Island er opført udelukkende ved brug af digitale 3D modeller. Teknologien har gjort det muligt at skabe en helt unik arkitektur, hvor hældninger af tage og facader varierer kraftigt.

Det 30.000 m2 store koncert- og kongrescenter indgår i en større masterplan for området omkring Reykjaviks havn og rummer ud over koncerthuset et stort 5-stjernet hotel med tilhørende kurbad, et kunstakademi, et bankhovedsæde, en biograf, en ny byplads og butiksgade samt en række nye bolig- og erhvervsbyggerier langs fjorden. Samlet set er der tale om en udvidelse af Reykjaviks centrum på godt 84.000 m2, hvor det overordnede formål er at skabe en bedre forbindelse mellem midtbyen og havnen.

Markant facadekonstruktion

Koncert- og konferencecenterets facade præger bygningens udseende markant. Den er bygget op af såkaldte quasi bricks, rumlige figurer med skelet af stål, og har glas på inder- og ydersiderne. Facaden er designet af den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson, og hele facadekonstruktionen er blevet til i et tæt samarbejde mellem kunstner, arkitekt, ingeniører og andre specialister.

Facaden udgør både vinduer, der opfylder kravene til klimaskærm, og konstruktion i bygningen. Den måler 25 meter i højden, bærer vægten fra taget og modstår den kraftige islandske vind.

Designet udelukkende via digitale 3D modeller

Harpa Koncert- og konferencecenter er konsekvent designet via brug af digitale 3D-modeller til både konstruktioner, ventilation, VVS og el-installationer. Under projekteringsarbejdet var 3D modellen for Harpa den største digitale 3D model for en bygning på verdensplan. Modellen blev delt online, så firmaer verden over kunne arbejde på den på samme tid.

3D modellerne gjorde det muligt at skabe den specielle arkitektur, hvor retningerne af de enkelte balkonkanter, vægge og facader er varieret så meget som muligt, samtidig med at hældninger af facader og tage varierer.
3D modellerne er også blevet brugt til at undgå konflikter mellem bjælker, ventilationskanaler, rør, lofter og andet, der ligger tæt i bygningen som et kompliceret puslespil.

Rambølls rolle i projektet

Rambøll har stået for alle de ingeniørmæssige discipliner og samarbejdet med Henning Larsen Architects, Olafur Eliasson, den islandske entreprenør, IAV, lokale islandske arkitekter og entreprenører, samt det amerikansk baserede firma Artec Sound som akustisk konsulent.

Projektet er baseret på et samarbejde mellem offentlige og private parter, og bag vinderforslaget står Portus Group – et konsortium bestående af den islandske investor Landsafl, entreprenøren IPC og driftsvirksomheden Nysir. I rådgivergruppen indgår ud over Rambøll, HLT og Olafur Eliasson de islandske ingeniørfirmaer Hönnun og Hnit og det islandske arkitektfirma Batteriid.

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites