Nordhavn som international rollemodel for bæredygtig udvikling
En bydel der ikke udleder CO2, og som sætter offentlig transport og cyklisme på verdenskortet. Visionen er, at Nordhavnen skal sætte nye standarder for en bæredygtig udvikling, der markerer København ved næste års COP15. Bydelen vil desuden være et oplagt site til Københavns eventuelle værtskab for EXPO 2020.
11 identitetsrige holme
Det overordnede greb består af 11 individuelle holme omkranset af kanaler og vand. Holmene er tænkt som overskuelige enheder, bykvarterer som med hver sin specielle identitet udnytter stedets særpræg og historiske position som havn. I Nordhavnen skal det være lettere at gå, cykle og tage metroen, end at tage bilen. Planen arbejder med princippet om en 5 min by, hvor alle bykvartererne indenfor 5 min har adgang til offentlig transport, dagligvareforretninger og andre funktioner samt vand og grønne områder.
Pendlerne tilbage i byen
Transport til og fra arbejde udgør en stadig stigende andel af samfundets udgifter, hvad enten man måler i tid, penge eller forurening. Således pendler 160.000 mennesker dagligt fra deres bopæl i oplandet til arbejdspladsen i København. Bydelen vil gøre det muligt at bo i byen tæt på job, kulturtilbud og servicefunktioner – i nær kontakt med natur, lys, luft og vand.
Tørvejr på cykelstierne
I planen er der lagt vægt på et effektivt kollektivt transportsystem med cykel- og gangforbindelser, der binder bykvarterer og byrum sammen, og kobler bydelen til Østerbro. Ifølge idéforslaget skal området serviceres af en metrohøjbane og et cykelnetværk, der i synergi skaber en grøn trafikåre. Højbanen bugter sig som et lineært parkstrøg og fungerer samtidig som overdækning til en cykelmotorvej, så man i Nordhavnen kan cykle i tørvejr året rundt.
COBE har udarbejdet visualiseringen.
Se www.nordhavnen.dk for mere information.