Vi er som mennesker og samfund afhængige af mange funktioner og ressourcer fra naturens økosystemer såsom ren luft, vand, fødevarer, filtrering af forurening, naturlige stoffer til ny medicin, mental afslapning osv. Men det er svært at medregne værdien af disse goder på lige fod med rene økonomiske værdier, når vi eksempelvis planlægger råstofindvinding, nye anlægsprojekter, byudvikling eller nye politiske initiativer.
Det har store negative konsekvenser for natur og miljø og i sidste ende os selv at vi ikke tager disse afledte og svært målelige værdier fra økosystemer med i betragtning i beslutningsprocesser. På både globalt og europæisk plan er der derfor sat mål for bedre integration af værdien af økosystemer i traditionel planlægning og budgetudvikling.
Med værktøjet 'økosystemtjenester' er det muligt at værdisætte en række af de tjenester, vi får fra naturens økosystemer. Der skelnes overordnet mellem fire grupper af økosystemtjenester:
- De forsynende, som bl.a. giver os mad, drikkevand og tømmer
- De regulerende, som bl.a. regulerer klima, vand, luft, insektbestøvning og skadedyr
- De kulturelle, som genererer æstetiske, spirituelle og rekreative værdier
- De opretholdende, som understøtter de andre tjenester i form af bl.a. næringsstofkredsløb, biodiversitet og jordbundsdannelse
Rambøll arbejder med økosystemtjenester i forskellige sammenhænge og på forskellige planlægningsniveauer. Metoden kan både bruges til at forme en mere holistisk beslutningsproces eller planlægning, hvor flere aspekter af værdi inddrages, til at inddrage borgere og interessenter i en åben kommunikationsproces eller til at sætte egentlig økonomisk værdi på udvalgte betydelige økosystemtjenester for et konkret projekt.