Beslutninger om vejanlæg eller byggeri nær veje og jernbaner kræver beslutningsgrundlag. Det vil ofte være relevant at kortlægge trafikstøjen i området. Rambøll anvender de metoder, der kræves af myndighederne, men lægger også vægt på, at tilpasse omfanget til det konkrete behov. Spændvidden er fra en VVM-redegørelse og byudvikling til et kort notat om støj ved en enkelt bolig.
Det kan være relevant at udføre målinger af støj og vibrationer, f.eks. i forbindelse med anlægsarbejder. Målingerne kan anvendes som styringsredskab, der sikrer mod bygningsskader. Vibrationer fra veje og jernbaner er vanskelige at regne sig frem til. Derfor kommer målinger jævnligt ind i billedet. Rambøll har alt nødvendigt måleudstyr og anvender anerkendte metoder.
Trafikstøj kan begrænses ved en lang række virkemidler, der ofte skal anvendes i sammenhæng. Støjreducerende asfalt, trafikregulering, støjskærme og støjvolde, støjisolering af boliger, 3. generationsvinduer, ”Russer-vinduer”, god byplanlægning og gennemtænkt byggeri er nogle af dem. Rambøll bistår med at finde de bedste løsninger og beskriver tekniske løsninger eller formulerer kravspecifikationer.
En række kommuner og statslige myndigheder er pålagt at udarbejde støjhandlingsplaner og en række gør det af egen drift. Planen giver mening uanset om der er afsat store eller små ressourcer til støjbekæmpelse. Alene fordi den kan give svar til borgere og politikere om prioriteringer, muligheder og økonomi. Rambøll har overblik over de virkemidler, der kan komme i brug og udarbejder støjhandlingsplaner tilpasset kommunes behov og ønsker.
En støjskærm kan dæmpe trafikstøjen med f.eks. 10 dB. Men hvordan vil vejens naboer opleve ændringen? Rambøll arbejder løbende med udvikling af lytteeksempler, der kan illustrere, hvad der sker, når lydmiljøet i et område forandres. Eksemplerne er gode til information, workshops, borgermøder og uddannelse.
Et svensk forskningsprojekt (Ljudlandskap för bättre hälsa) har undersøgt, hvordan trafikstøj påvirker mennesker. Det er bl.a. dokumenteret, at støjforholdene på en boligs ”stille” side har større betydning for velvære og sundhed end støjen på den side, der udsættes for den direkte støj. Det giver nye muligheder for at begrænse gener fra trafikstøj, når der ikke er andre muligheder. Rambøll har studeret projektets resultater og vi anvender resultaterne i vores rådgivning.
Når nye boligområder skal planlægges, er det i henhold til Planloven et krav, at de skal beskyttes mod støj. Det kan betyde støjafskærmning, særlige vinduesløsninger eller andre tiltag, der sikre et godt boligmiljø uden kraftig støj.
Rambølls viden om støj i miljøet er nyttig i planprocessen. Vores rådgivning tager sigte på at fremme byens udvikling med løsninger, der begrænser støj.
Rambølls 35 akustikere i alle nordiske lande arbejder sammen som én enhed for at kunne levere de bedste løsninger til vores kunder. Derudover lægger vi afgørende vægt på et bredt tværfagligt samarbejde på tværs i hele Rambøll. På infrastrukturområdet omfatter samarbejdet især Infrastruktur & Transport, Byggeri & Design samt Miljø & Natur.
Et svensk forskerteam vil udvikle et redskab til skabelse af virtuelle lydmiljøer. Formålet er at skabe et redskab, der kan anvendes i konkret byplanlægning og gøre det muligt at høre, hvordan planlagte ændringer vil påvirke det lokale lydmiljø. Rambøll deltager i projektet og skal bl.a. sikre, at redskabet kan anvendes i praksis.